Veneilykausi on ollut päätöksessään jo hyvän aikaa, ja ensimmäiset jäätkin on jo poukamassa nähty. Kausi on ollut pitkä ja tapahtumarikas. Vain yksi vene upposi ja lisäksi tietoon on tullut ainakin yksi varkaus, mikä on sinänsä erittäin harmillista. Vartiotoimintahan jatkui vastuullisesti toukokuulta syyskuun loppuun asti, mutta kaikkeahan ei silläkään pysty estämään. Toivottavasti useimmat saivat myös antoisia meripeninkulmia rannikollamme.

Mitä ei ehkä päälle päin ole suuremmin näkynyt, on se, että kommodori ja satamakapteenisto askartelevat koko ajan sataman ylläpidon puitteissa turvallisuuden parantamiseksi. 2019 meillä kävivät sekä Helsingin kaupungin ympäristöviranomaiset että palotarkastaja lähinnä polttoainejakelun tilaa tarkistamassa. Satamaan on laadittu sekä säännöt että turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, jotka löytyvät kerhon kotisivuilta. Kannattaa käydä tutustumassa.

Aidan lienevät kaikki huomanneet, samaten uudet tupakointikielto- ja räjähdysvaarakyltit aidassa. Ne olivat vaatimuslistassa, samoin säiliöiden vuodonilmaisu- ja hälytysjärjestelmän asentaminen sekä muutamat muut pienemmät asiat piti päivittää, ja suurin osa töistä onkin jo valmiina. B-laituriin ilmestyivät myös uudet valaisin- ja pistorasiapylväät, joten ne ovat nyt ajanmukaiset ja turvalliset käyttää, kunhan muistamme, että suuritehoisia sähkölaitteita 10 A johdonsuojakatkaisimet eivät kestä. Tammikuussa on vielä uusintatarkastus sähköjen osalta, ja viimeisiä korjauksia tehdään, jotta asiat saadaan ajan tasalle.

Kaupunki kävi sisäisten sekaannuksiensa johdosta vasta lokakuussa tekemässä kauan kaivattuja korjauksia laitureihin; nyt on A-laiturin kahden aisan ponttonit vaihdettu ja laiturin tyvipäätä siirretty parempaan kohtaan. Toivottavasti se pysyy siinä ensi keväänäkin.

Vuonna 2021 koronaepidemia toivottavasti on paremmin hallinnassa, sehän on myös kerhomme 60-vuotisen toiminnan juhlavuosi. Suuria juhlia tuskin kykenemme pitämään, mutta kaikenlaista pop-up -toimintaa on satamassakin luvassa, ja siitä ilmoitellaan kotisivuilla ja Facebookissa. Toimikunta on jo aloittanut suunnittelutyönsä, joten mielenkiinnolla odottelemme kauden alkamista. Sataman alue siivotaan ennen kauden alkua, jotta olemme juhlavuotemme mukaisessa kunnossa. Siivous- ja talkootoimintaan saa tulla mukaan, jo yhden roskan kerääminen ohikulkiessaan on avuksi. Jos sinulla on ideoita juhlavuoteen tai johonkin muuhun satamaan liittyvään asiaan, laita viestiä satama@helsinginmeriveneilijat.fi.

Muistakaamme vielä, että kerhomme ja satamamme on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta, joten kohdelkaamme sitä siten. Helsingin meriveneilijät Ry:n vuosikokous pidettäneen helmikuussa, mutta sen muoto on vielä epäselvä. Kutsu lähtee hyvissä ajoin, joten kannattaa osallistua, jos mahdollista, ja tulla päättämään meitä kaikkia koskevista asioista.

Levollista joulun aikaa sekä tervettä talvea toivotellen,

Satamatoimikunta