Helsingin Meriveneilijät ry 2019 säännöt
Helsingin Meriveneilijät ry – Yhdistyksen säännöt
1§. Yhdistyksen nimi on Helsingin Meriveneilijät ry. ja sen kotipaikkana on Helsingin kaupunki.
2§. Yhdistyksen tarkoituksena on herättää, edistää ja tukea veneilyharrastusta sekä vesillä liikkumisen turvallisuutta järjestämällä kilpailuja, toimeenpanemalla kursseja merenkulussa, veneiden ja moottorien sekä niiden varusteiden tuntemuksessa ja hoidossa.
3§. Yhdistyksen kieli on Suomi.
4§. Yhdistyksen tunnus on Kauppa- ja teollisuusministeriön vahvistama virallinen lippu. Yhdistyksellä on oma tunnusviiri.
5§. Tarkoituksiensa toteuttamiseksi yhdistys perii jäseniltään liittymis- ja jäsenmaksuja sekä voi tarvittaessa harjoittaa poltto- ja voiteluaineiden kauppaa ja venetarvikkeiden myyntiä jäsenille ja heidän vierailleen, majoitus- ja ravitsemusliikettä sekä yhdistyksen jäsenten omistamille veneille tarpeellista satama- ja telakkatoimintaa. Lisäksi yhdistys voi tarkoituksiensa toteuttamiseksi omistaa, vuokrata ja hallita kiinteistöjä tai omistaa ja hallita osakkeita ja osuuksia sellaisissa yhteisöissä, jotka tukevat yhdistyksen tarkoituksia sekä toimia tällaisten yhdistysten tai yhteisöjen jäsenenä. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallisille.
6§. Yhdistyksen jäseneksi voidaan yhdistyksen hallitukselle osoitetun kirjallisen hakemuksen perusteella ottaa jokainen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Jäsenanomukset käsitellään hallituksen kokouksessa ja hyväksymiseen tarvitaan läsnäolevien yksimielinen päätös.
7§. Yhdistyksen jäsenet ovat kunnia-, vuosi-, ainais-, perhe-, juniori- ja kannattajajäseniä.
Kunniajäsenekseen yhdistys voi kokouksessaan kutsua henkilön, joka on erittäin huomattavasti ansioitunut yhdistyksen tarkoitusperiä edistämällä tai yhdistyksen hyväksi toimimalla ja jota hallitus sellaiseksi esittää. Kunniajäseneksi kutsuminen edellyttää yhdistyksen kokouksessa annettujen äänten 3/4 määräenemmistöä. Ainaisjäseniä ovat jäsenet, jotka ovat ennen näiden sääntöjen voimaantuloa tulleet ainaisjäseniksi. Perhejäseniä voivat olla ainaisjäsenen ja vuosijäsenen omaiset. Perhejäsenten liittymis- ja jäsenmaksu ei saa ylittää puolta vuosijäsenen vastaavista maksuista. Perhejäsenet hyväksyy hallitus. Juniorijäsenten liittymis- ja jäsenmaksu ei saa ylittää 1/4 vuosijäsenen vastaavista maksuista. Juniorijäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka sinä vuonna, jona hän tulee jäseneksi ei ole täyttänyt eikä täytä 19 vuotta. Juniorijäsenyys päättyy sen vuoden alussa, jolloin juniorijäsen täyttää 19 vuotta, tällöin hän siirtyy yhdistyksen vuosi- tai perhejäseneksi.
Kannattajajäseneksi voi hallitus ottaa oikeuskelpoisen yhteisön tai yksityisen henkilön, joka haluaa tukea ja kannattaa yhdistyksen toimintaa. Kannattajajäseneksi ottaminen tapahtuu 6§:ssä säädettyä menettelytapaa noudattaen. Kannattajajäsenet suorittavat jäsenmaksuna yhdistyksen vuosikokouksen määräämän vähimmäismaksun. Muut yhdistykset jäsenet ovat vuosijäseniä. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät
8§. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai kommodorille taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
9§. Yhdistyksen asioita hoitaa sen hallitus.
Hallitukseen kuuluu kommodori, I varakommodori, II varakommodori sekä viidestä kahdeksaan (5 – 8) muuta jäsentä. Yhdistyksen vuosikokous valitsee vuosittain kommodorin ja varakommodorit sekä muut hallituksen jäsenet. Hallituksen jäseneksi voidaan valita vain yhdistyksen jäsen.
Hallitus valitsee tarvittaessa toiminnanjohtajan, taloudenhoitajan, satamakapteenit ja muut tarvittavat virkailijat, jotka kaikki edellä mainitut ovat velvollisia osallistumaan hallituksen kokouksiin, joissa heillä on puhevalta, mutta ei äänivaltaa, elleivät kuulu hallitukseen. Lisäksi hallitus voi, kun se katsoo tarpeelliseksi, asettaa toimikuntia yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi. Hallitus kokoontuu kommodorin kutsusta ja on päätösvaltainen kun kommodori tai jompikumpi varakommodoreista sekä neljä hallituksen jäsentä ovat paikalla. Perhe-, juniori- ja kannattajajäseniä ei voida valita hallitukseen.
10§. Yhdistyksen nimen kirjoittaa kommodori ja jompikumpi varakommodori yhdessä tai yksi heistä yhdessä taloudenhoitajan tai hallituksen tähän tehtävään määräämän henkilön kanssa. Tiliasioissa yhdistyksen nimen kirjoittaa kuitenkin taloudenhoitaja, tai hallituksen tähän tehtävään määräämä henkilö yksin.
11§. Yhdistyksen tilikausi on 01.11.–31.10. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille/toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien/toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
12§. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi – helmikuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
13§. Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– esitetään tilinpäätös, joka käsittää tuloslaskelman, taseen sekä toimintakertomuksen
– esitetään tilintarkastuskertomus
– päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
– päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille
– käsitellään ja päätetään hallituksen jäsenten, toimihenkilöiden ja
tilintarkastajien/toiminnantarkastajien palkkioista
– päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä
– valitaan kommodori
– valitaan kaksi varakommodoria
– valitaan hallituksen muut jäsenet
– valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa/toiminnantarkastajaa ja varatilintarkastajaa/varatoiminnantarkastajaa
– päätetään vuosi-, perhe-, juniori- ja kannattajajäsenmaksujen sekä liittymismaksujen suuruus
– käsitellään ja hyväksytään talousarvio
– käsitellään asiat, jotka neljätoista päivää ennen kokousta hallitukselle osoitetulla kirjallisella anomuksella on pyydetty ottamaan kokouksen käsiteltäväksi.
Kommodorien ja muiden hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajien/toiminnantarkastajien toimikausi alkaa vuosikokouksen päätyttyä.
14§. Äänioikeus yhdistyksen kokouksissa on kunnia-, ainais- ja vuosijäsenillä. Juniori-, perhe- tai kannattajajäsenellä on ainoastaan puheoikeus. Yhdistyksen ja sen hallituksen kokouksissa tapahtuvissa äänestyksissä ratkaisee äänten yksinkertainen enemmistö, mikäli näissä säännöissä ei toisin määrätä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, jota puheenjohtaja kannattaa, paitsi vaaleissa, jotka ratkaistaan arvalla. Vaalit toimitetaan umpilipuin. Valtakirjalla ei voi äänestää.
15§. Yhdistyksen purkamisesta, sääntöjen muuttamisesta, sekä kiinteistön myynnistä, ostamisesta tai panttaamisesta on tehtävä yhdenmukainen päätös kahdessa, vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, ja päätöksen pätevyyteen vaaditaan vähintään 3/4 kaikista äänestyksessä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta, yhdistyksen purkamisesta tai kiinteistön myynnistä, ostamisesta tai panttaamisesta.
16§. Jos yhdistys purkautuu, käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.